Novice
Predstavitev
Preventiva
Operativa
Tekmovanja
Gasilska mladina
    Dogodki
    Literatura
    Rezultati
Obrazci
Vprašanja
 Pišite nam!
 

Pionirji na državnem tekmovaju v orientaciji

V soboto, 6.9.2008, smo se udeležili državnega tekmovanja v gasilski orientaciji za pionirje in mladince. V prelepem vremenu in okolju Slovenskih Goric, natančneje v Jakobskem dolu, se je v konkurenci pomerilo 36 ekip mlajših pionirjev oz. pionirk, 34 ekip starejših pionirjev oz. pionirk ter 27 ekip mladincev oz. mladink. Starejši pionirji iz Mavčič so se kot drugo uvrščeni na regijskem tekmovanju, ki je bilo v Ribnem pri Bledu uvrstili na državno tekmovanje, na katerem pa smo osvojili odlično drugo mesto v svoji kategoriji. V ekipi so nastopili Rok Vreček, Žan Grabec, Luka Toni in Žiga Toni. Ekipo pa je pripravil njihov mentor Miha Stenovec. Po končanem nastopu smo obiskali tudi Vogrinov mlin na veter, ki ga je postavil po lastni zamisli s pomočjo domačih izvajalcev. Ogledali smo si tudi ostale zanimivosti na Vogrinovi domačiji med drugim tudi še delujoči stabilni pogonski motor iz leta 1900. Na otvoritvi je sodeloval tudi minister za obrambo, g. Karl Erjavec, župan, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Anton Koren in na zaključku pa tudi poveljnik Matjaž Klarič.

     
    
 

Srečanje gasilske mladine v Novi Gorici

V soboto 20.10.2007 smo se zelo zgodaj zjutraj nekateri mladinci in mentorja z avtobusom gorenjske regije odpeljali v Novo Gorico na srečanje gasilske mladine. V avtobusu smo dobili majico z napisom Gasilci gorenjske. Med prihodom v Novo Gorico smo gledali skozi okna in občudovali naravo. Ko smo prispeli smo odšli v velik šotor v katerem se je srečanje pričelo. Skupaj z dvema mentorjema in s šestimi mladinci smo uživali na ogledu raznih razstav reševalnih enot. Vse nam je bilo zelo, zelo zanimivo. Najbolje so se nam zdeli HELIKOPTERJI (vojaški, policijski, ...), ki so pristajali čisto pred nami in različne razstave vojakov. Sledilo je tudi športno tekmovanje regij na nogometnem igrišču, tam pa smo seveda navijali za naše Gorenjce. Tekmovali so v prevažanju enega člana v samokolnici, ciljanjem tarče z vedrovko, nošenjem lestve, spenjanju cevi in morali so spraviti teniško žogico skozi gasilsko cev. Gorenjci so zasedli peto mesto izmed dvanajstih ekip. Potem smo se vrnili nazaj na sejem in si ga ogledali bolj podrobno. Mentorja sta občudovala nove gasilske avtomobile, mladinke so se ustavile v italijanskem vojaškem šotoru in si ogledale prikazane posnetke vojaških reševanj, mladinci pa so seveda obstali pri motorjih in orožjih, ... Po mestu so bili tudi veliki ekrani na katerih so prikazovali vajo reševanja, ki se je nekje na obrobju mesta odvijala v živo. Seveda domov nismo odšli praznih rok. Vojaki in gasilci so nam dali majhne spominčke: značke slovenske vojske, balone, zvezke, svinčnike, ... Vsega je enkrat konec in tudi to srečanje se je končalo. Vožnja domov je bila zelo zabavna saj smo se sedaj tudi z drugimi društvi že bolje spoznali. Želimo si še več takšnih srečanj.
PS: Zahvaljujemo se še mentorju Mihu, ki nas je peljal na sladoled in mentorju Tomažu za spremljanje in veselo vzdušje na izletu.

Mnenja mladincev:
Imel sem se odlično. Z Rokom sva šla gledat slovensko vojsko in dobila sva značko 11. bataljona za zveze. Vojaki v vojaškemu šotoru, so nam za spomin dali tudi nekaj zvezkov in manjših priponk. (Luka Toni)

Med prostim časom smo s prijateljicami odšle do vojakov. Tam smo jih spraševale zelo različne stvari in odgovarjali so samo za nas. Veliko smo se naučile. (Polona Tušar)

Najbolj mi je bilo všeč pri vojakih, ker so nam pokazali njihovo opremo. Videli smo lahko robota za bombe. Všeč mi je bilo tudi, ko so prišli helikopterji, malce me je zeblo ampak sem potrpel saj me je zelo zanimalo. Na žalost se nismo peljali s helikopterji. Pri gasilcih mi je bilo všeč, ker so bili razstavljeni stari in novi gasilski avti in čolni. Tu pa smo lahko šli v gasilski avto in pogledali kaj vse ima. Zanimiva je bila tudi godba, ki je igrala. (Žiga Toni)

Zelo so me zanimali vojaki. Spraševala in izvedela sem dovolj, da sem si prislužila zgornji del vojaške uniforme. Zelo mi je bilo všeč. Pobarvati sem si šla tudi obraz kot ga imajo vojaki. (Monika Blagovič)

Bilo je zelo dobro. Videl sem slovensko vojsko in dobil sem njihove značke. Glasba je bila dobra in helikopterji. (Rok Vreček)

Ogled mi je bil všeč, ker je bilo veliko zanimivih stvari npr. gasilski in vojaški avtomobili, posnetki reševanj, ... Najbolj od vsega mi je bilo barvanje po obrazu z vojaškimi barvami. Lepo je bilo predstavljeno pristajanje helikopterjev in reševalnih psov. Dobili smo tudi nekaj stvari: majice, bloke, značke, ... Manjkalo nam ni dobre glasbe. Spoznali smo tudi nekaj novih ljudi iz drugih društev gorenjske. (Tjaša Tušar)

    
    
    
    
    
     
    
 

Večji sponzorji:


 


Sponzorji:

© PGD Mavčiče 2008-2018 | e-pošta: info@pgd-mavcice.si